Historik

Det finns bara ett original

Åke grundade sin Äkta Hönökaka på Hönö år 1934. Hans far var fiskare, vilket var ett vanligt yrke i skärgården men det var inte intressant för Åke, som redan i tidig ålder hade ambitionen att vilja bli bagarmästare.

Hönökakor med ångbåt på 1930-talet

Under 30-talet hämtades råvaror från Göteborg med ångbåt. I nästa decennium, 40-talet, började Åkes Äkta Hönökaka säljas i Göteborg med stor framgång. En specialitet från Bohuslän, som även idag bakas med allra bästa råvaror för att bevara originalsmaken.

Till fastlandet på 1960-talet

År 1960 byggdes ett nytt bageri i Torslanda, som fram till idag utvecklats med en modern maskinpark, utan att för den skull ge avkall på det traditionella bagerihantverket.

Framtiden

Åkes Äkta Hönökakor är ett renodlat familjeföretag. Att förmedla en tradition är inte svårt när både recept och ägarfamilj fortfarande är densamma. Vår erfarenhet visar att det finns många fördelar för dig som kund att handla bröd från ett mindre bageri.

Vi har en hög kvalitet, servicekänsla och visar en stor respekt mot varje kund. Idag driver den tredje och fjärde generationen bageriet vidare, tillsammans med vår fantastiska personal. Vårt familjeföretag kommer att föras vidare via den fjärde generationen, vilka också är engagerade i bageriet.

Några viktiga år i företagets historia

Nuvarande VD, ägare och barnbarn till Åke, Mats tar över företaget och bageriverksamheten.

1934 Åkes Hembageri etableras på Hönö.
1940 Åke börjar sälja sina Hönökakor till och utanför Göteborg.
1959 Åke söker varumärkesskydd för Hönökakan.
1960 Åkes flyttar produktionen till Torslanda, och börjar sälja sina Hönökakor till stora delar i landet.
1963 Åkes Hönökaka ombildas till aktiebolag.
1976 Åkes bygger ut bageriet och dubblerar sin produktionsyta.
1990-talet Åkes börjar produktutveckla. Nu lanseras Åkes grova Hönökakor.
1997 Åkes utses officiellt, av Göteborg och Company, som Göteborgs bästa småföretag.
2004 Mats VD/ägare, tidigare delägare, tar över och blir ensam ägare av företaget.
2005 Åkes Hönökaka AB om bildas till Åkes Äkta Hönökakor AB.
2006/2007 Åkes bygger ut brödlinjerna dvs. längre jäsbanor för att öka produktiviteten.
2009 Åkes fokuserar på ett varumärke inom segmentet mjukt bröd – Hönökakor. Åkes Äkta Hönökakor kan återigen köpas i Stockholm; ICA Maxi i Botkyrka.
2010 Åkes levererar färskt och fryst bröd till närmare 300 butiker i hela landet.
2011 Åkes robotiserar och automatiserar för att effektivisera produktionen.
2013 Åkes recept justeras för att baka brödkakor som håller sig mjukare över tid.
2013 Åkes börjar producera kakbröd i tubformat genom att utveckla maskinparken.
2013 Åkes börjar leverera sitt brödsortiment till Uddevalla via egen distribution.
2014 Åkes börjar exportera bröd till hela Norge – kunden heter Coop Handel/Industri.
2016 Åkes exporterar till Coop i Norge – ökar försäljningen från 800 till 1.100 Coop-butiker.
2017 Åkes brödprodukter (frysta) börjar säljas över hela Sverige; till Coop (januari).
2018 Åkes brödprodukter (frysta) börjar säljas över hela Sverige, till Axfood ned (april).
2019 Ny kund i Finland med start i mars 2019!
2020 Börjar samarbeta med underleverantörerna – Skaftöskorpan, Maglarp och Jerkstrands.
2020 Förvärv av Åkes gamla bageri på Hönö (samt en kyrka).
2021 Stor investering/utbyggnad av bageriet och nya bagerimaskiner.
2022 Åkes börjar sälja skorpor i eget varumärke – Åkes Hönö-Skorpor!

Tradition, kvalitet och förnyelse

Att förmedla en tradition är inte svårt när både recepturen och ägarfamiljen fortfarande är densamma. Men i takt med tiden så utvecklas konsumenternas önskemål och krav. Vi har alltid varit lyhörda för marknaden, och därför bygger vi nu vidare på vårt sortiment så att ännu fler får möjlighet att njuta av våra genuina Hönökakor och knäckebröd.

Idag är det Mats Olzon som för morfar Åkes traditioner vidare, tillsammans med dottern Johanna Olzon. Anläggningen i Torslanda är ett modernt och effektivt bageri som ständigt byggs ut med ny utrustning. Resultatet är en rationell och alltmer varierad produktion. Nu finns Åkes Äkta Hönökakor för varje smak och tillfälle.

Vårt bröd bakas av allra bästa råvaror, högsta kvalitet, och innehåller ej konserveringsmedel. Våra brödsorter är helt mjölkfria och vi använder helvegetabiliskt olja baserat på raps.

Vår hantverkstradition och teknisk utveckling går hand i hand. Vi värnar om det lilla bageriets kvalitet, servicekänsla och lyhördhet för kunden.

I vårt bageri bakar vi tre skift, dygnet runt, och producerar mellan 250-300 tusen olika Hönökakor per dygn. Våra produktionslinjer utvecklas fortlöpande med ny teknologi, och under år 2021/2022 gör vi vår största investering hittills med en helt nya bagerimaskiner.